RDF8D – Kablosuz Sinyal Transferi Seti

Stok Set Adedi: 5+

Endüstriyel 24V DC kumanda sinyallerinin kablosuz olarak transfer edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kablosuz sinyal transferi seti endüstriyel ortamlarda ve açık alanda (coğrafi koşulların uygun olması gerekir) kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. Bu özellik sayesinde bir çok uygulamaya çözüm sunmaktadır.

Kablosuz sinyal transfer modüllerinin kullanıldığı bazı yerler:

  • Makinalar arası haberleşme, robot-makina arası haberleşme.
  • Endüstriyel robot kollarında 4. ve 5. eksen bilek hareketi kaynaklı sensör kablosu kırılmasının önlenmesi amacıyla sinyallerin kablosuz hale getirilmesi
  • Kataforez hatlarında hareketli köprü sinyalizasyonu.
  • Tarım uygulamalarında merkez kontrol binası ve çevre seralar arasındaki kablosuz klimatik kontrol.
  • Döner tablalalı makinalarda/robotik sistemlerde sinyallerin ana kontrol panosuna alınması.
  • PLC cihazların giriş veya çıkışlarının kablosuz hale getirilmesi.
  • Sadece faz ve nötr barası bulunan hareketli hatlarda (örneğin hareketli sıcak kalıp hattı) hat üzerindeki istasyonlara konan sinyallerin kontrol panosuna alınması. Bu sayede hareketli hat üzerinde bulunan her istasyon için ayrı ayrı poka yoke otomasyonu yapılmasına ihtiyaç kalmaz.
  • AGV’lerin konveyör üzerinden otomatik sepet alması, makinalarla iletişime geçmesi vb. uygulamalarda sistem maliyet azaltılması.

Uzak mesafeye sinyal aktarımı için sistem tasarımının iyi yapılması gerekmektedir. Uygun antenlerle birlikte doğal koşulların da uygun olmasıyla 25km mesafedeki uzak sistemi rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Sistem birimleri:

  • RDF8DI – 8 dijital giriş verici modül
  • RDF8DO – 8 dijital çıkış alıcı modül (sıfıra çeken çıkış – sink output)
  • 3dBi standart anten
  • Opsiyon: 3dBi 3m kablolu anten (metal panoların dışına anteni taşımak için)
  • Opsiyon: 2dBi anten
  • Opsiyon: 18dBi yagi anten

Cihazlar ayar gerektirmemektedir. Beslemeyi verip örneğin verici modül 5 nolu klemenste 24V DC kumanda kablosu bağlandığında alıcı modül 5 nolu klemensten 24V DC devam eder.

TEKNİK DÖKÜMAN İNDİR:  RDF8D_DataSheet

24km Test Videosu

3km ve 9km Test Videosu

Sistem Çalışma Videosu

>> Örnek Uygulama-1: Endüstriyel Robot Bileğinde Sensör Kablo Kırılmasının Ortadan Kaldırılması

ABB robot 3. eksen dönüş bölgesinden 6. eksendeki ürün tutucu mekanik (gripper) arasında sensör kabloları bulunuyordu. Bilek hareketiyle oluşan kablo kırılmaları üretim kaybına neden oluyordu. Kablosuz sinyal transfer modülleri kullanılarak tutucu mekaniği üzerindeki pistonların ileride ve geride kontrol sinyalleri kablosuz olarak endüstriyel robot 3. eksen dönüş bölgesindeki klemens panosuna aktarıldı.

>> Örnek Uygulama-2: Faz-Nötr Baralı Sünger Üretim Hattı Poka Yoke Otomasyonu

Sonsuz dönen sünger üretim hatlarında faz nötr bara bulunmaktadır. Sıcak kalıplardaki ısıtıcı rezistanslar kalıbı ısıtmak için gerekli olan beslemeyi bu baz nötr baradan almaktadır. Süngeri oluşturacak kimyasal kalıp içine dökülmeden önce (robotik veya manuel döküm) operatör, bazı destekleyici yan ürünleri kalıp içine yerleştirir. Ardından kimsayal dökümü yapılır ve sıcak kalıpta sünger meydana gelir. Tabi ki bu üretim yönteminde insan hatası kaçınılmazdır. Operatör, sünger destekleyici yan ürünleri bazen kalıp içine koymayı unutur. Bu nedenle, üretim kaybını önlemek için poka yoke uygulamaları akla gelir. Hattın sadece faz nötr beslemesi olduğu için kurulacak bir poka yoke otomasyonundan hattı döndüren panoya sinyal kablosu çekilemez (çekilmesi imkansızdır). Kalıp üzerine görsel uyarı olarak bir poka yoke otomasyonu yapılabilir ancak operatör seri üretimde dalgınlıkla bunu görmeyebilir. Burada en etkili çözüm kalıp içine konan parçaların varlığını algılayan sensör sinyallerinin kablosuz sinyal transfer modülleri kullanılarak hattı döndüren kontrol panosuna kablosuz olarak aktarılmasıdır. Bu sayede kontrol sistemi, kalıpta eksik parçayı algılar ve otomatik dökümde (robotlu) kalıba kimyasal dökümünü iptal eder. Böylece üretim kaybı önlenir.

>> Örnek Uygulama-3: Acil Durumda Fabrika Yüksek Gerilim Hatlarının Kesilmesi

Güvenlik prosedürleri gereği fabrikalarda acil durumda hangi önlemlerin alınacağı belirlenmiştir. Bu kapsamda fabrika beslemesini sağlayan panoların beslemeyi durdurması gerekir. Güvenlik görevlisi (veya sorumlu personel) bulunduğu bölgeden yüksek gerilim sistem odasına gelir ve pano üzerinde bulunan butonları kullanarak ana beslemeyi keser. Burada sistem odasına gitme zamanını ortadan kaldırmak ve yüksek gerilim panolarına personelin yaklaşmamasını sağlamak amacıyla kablosuz sinyal transfer modülleri kullanıldı. 

>> Örnek Uygulama-4: Fabrika Dışı Soğutma Sisteminin Arıza Sinyallerinin Fabrika Ağına Alınması

Döküm hatlarına ait soğutma sisteminin fabrika dışında bulunması nedeniyle sistem arızasında üretilen sesli ve görsel ikazlar nadir de olsa personel tarafından duyulmayabiliyordu. Bu nedenle soğutma sistemi arıza sinyalleri kablosuz sinyal transfer modülleri kullanılarak fabrika ağına bağlı rezerve girişleri olan bir PLC otomasyona kablosuz olarak aktarıldı.

1
2
3
4
5
6
7
1

RDF8DI Verici Modül

2

RDF8DO Alıcı Modül

3

Sinyal ve haberleşme durum ledleri

4

Değişebilir RF anten

5

DIN raya geçme montaj özelliği

6

Çıkabilen klemensler ile kolay modül değişimi

7

Açıklayıcı cihaz etiketi ile ek bir belgeye ihtiyaç duymadan kolay kurulum

2 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.